fredag 6. april 2012

Den stille uke

Jungelturen til Øynheim på lørdag ble en flott opplevelse, skjønt jeg måtte nøye meg med første akt, mine to små håpefulle var forsynte da.

Mandag gjorde jeg et intervju med Trønderavisa som hadde sak på den dystre befolkningsutviklingen i Nord-Trøndelag, og situasjonen for Inderøy som eksempel. I etterkant av at saken kom på trykk i TA har jeg fått spørsmål fra flere om det er slik å forstå at det er jeg personlig skal besørge befolkningsveksten i kommunen, og jeg finner det derfor nødvendig med en utdyping av hva som ligger i de omtalte "tiltak". 

Som et tilsvar på befolkningsnedgangen i 1729 Inderøy, ble samfunnsutviklingsprosjektet "Inderøy 2020" etablert i 2009. Dette er videreført i den nye kommunen. "Inderøy 2020" skal gjennom systematiske tiltak for økt bolyst og næringsutvikling, bidra til vekst i antall bedriftsetableringer og en positiv befolkningsutvikling i Inderøy minst på nivå med gjennomsnittet i de øvrige kommunene i Innherred frem til 2020. Styringsgruppen for prosjektet består av Trine Berg Fines, Signar Berger, Steinar Klev (oppnevnt av landbruket) John Martin Austad (oppnevnt av næringsforeningen) og u.t. Lars Daling er prosjektleder. Dette er en langsiktig satsing for Inderøy, og det er prioritert flere satsingsområder:
Breddemobilisering- i 2011 ble det gjennomført folkemøter på Sandvollan, Røra, Mosvik og Sakshaug der ulike framtidsscenarier ble presentert og diskutert. Innspill som kom i disse møtene vil legges til grunn når vi nå går i gang med kommuneplanens samfunnsdel. Det er satt frist for å komme med innspill til kommuneplanens samfunnsdel til 2. juni, og det vil bli arrangert et folkemøte før denne fristen utløper (planen kommer til høring senere). I tillegg har innspill fra folkemøtene bidratt til egne satsingsområder.
Kulturløft Inderøy er et av dem. Dette prosjektet er ikke formalisert, men det blir i løpet av våren. Arbeidet med den nye kommunens kulturplan er dessuten godt i gang.
Omdømmebygging. Omdømme oppstår i skjæringspunktet mellom forventninger og opplevelser. For å være en attraktiv kommune for potensielle innbyggere og næringsdrivende, er det en fordel at kommunen har et positivt omdømme. I siste møte for styringsgruppen av prosjektet hadde vi besøk fra Distriktssenteret for å få innspill til dette som delprosjekt.
Mulighetenes Landbruk 2020 er godt i gang med egen styringsgruppe og prosjektleder i 40 % stilling. Fokus for dette er rekruttering til næringen, motivasjon og å skape møteplasser. I vinter ble det avholdt avløserkurs for ungdommer, og ca 35 ungdommer i ungdomsskolealder gjennomførte 30 timers avløserkurs. Det er også gjennomført flere fagmøter og samlinger i regi av dette delprosjektet.
Straumen som kommunesenter er det arbeidet mye med i løpet av etterjulsvinteren. Det er inngått partnerskapsavtale mellom kommunen, fylkeskommunen, vellag, næringforeningen og næringsdrivende i Straumen. Hovedprosjektet omfatter i prinsippet en prosess for mobilisering til utvikling av Straumen som kommunesenter, som attraksjon for boende og besøkende, og for næring. I tillegg omfatter det fysiske tiltak rettet mot utforming og utsmykning av de sentrale sentrumsområder, gateløp m.v. For sikre en god sammenheng mellom det som i dag er sentrumskjernen og Nessjordet, utarbeider Rambøll et forslag for fysisk utforming av sentrum. Deres rapport skal presenteres på neste møte i styringsgruppen for Inderøy 2020 den 13. april.
Flere prosjekter er under oppstart, og det vil bli gitt oppdatert informasjon senere om Digital infrastruktur, Samferdsel/gang- og sykkelveger, Opplevelser/reiseliv,  Arealforvaltning/boligutvikling/fritidsboliger, Stedsutvikling Mosvik og Nærings- og industriutvikling.

Jeg vet at utfordringene som følger av sentraliseringstendensene ikke er en unik for Inderøy kommune, og vi må arbeide for å finne gode løsninger regionalt for å framstå som en attraktiv region å satse på. Et av flere sentrale forhold som har stor betydning for hvoran fylket vil utvikle seg er infrastruktur. Inderøy kommunes folkevalgte avga høring til konseptvalguredningen for utbygging av E6 og jernbane for vår region før jul, det gjorde også våre nabokommuner og fylkeskommunen, og dette er et område vi må greie å samle oss om videre for framdrift i N-T.

På tirsdag kveld deltok jeg på Inderøy internasjonale kvinneforum på e@. Dette er en møteplass for kvinner fra alle nasjonaliteter, som ble etablert for 3,5 år siden. Vi møtes første tirsdag hver måned for sosialt samvær, og for å lære hverandres kulturer å kjenne gjennom blant annet at deltakerne forteller fra sine hjemland. Noen ganger lager vi mat sammen, andre ganger går vi tur eller diskuterer ulike tema. Dette er et gratis tilbud til alle damer, og mange nasjonaliteter er representert, noe som gjør det svært lærerrikt å være med.

Neste uke starter på tirsdag med møte i den politisk styringsgruppen for Invest, som består av ordførerne i Inderøy, Verran og Steinkjer, der blant annet helsesamarbeidet står sentralt.

Med ønske om en god påskehelg -

hilsen fra Ida

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar