søndag 3. juni 2012

26. mai- 1. juni 2012

Etter pinse var første møte på tirsdag månedlig bedriftsbesøk, denne gang hos Bunadsaum A/S på Straumen. Bunadsaum A/S er en bedrift med lange tradisjoner i Inderøy, og neste år har bedriften 75 års jubileum.

På tirsdag ettermiddag ble det avholdt oppstartsmøte for kommuneundersøkelse i forhold til håndtering av forurensning i Inderøy kommune, spesielt bygging på forurenset grunn. Fylkesmannen i N-T v/ miljøvernavdelingen har trukket ut 3 kommuner i fylket, og Inderøy er en av dem. Undersøkelsen skal utføres etter modell av systemrevisjon. Det innebærer en gjennomgang av kommunens rutiner for å følge opp lovverket på dette området, og inkluderer også intervju med kommunens ansatte som har med området å gjøre for å se om rutiner er implementert i organisasjonen. Intervjuene vil foregå i uke 25.

Avslutningsvis på tirsdagen hadde jeg møte med daglig leder for InderøyFest for å få på plass detaljene rundt åpningen den 8.juni. Det er invitert en del gjester til selve åpningen av den permanente utsmykningen, og InderøyFest i rådhuset på fredag formiddag. Blant flere er kommunens barnehager invitert til å delta med de ungene som starter på skolen til høsten. Jeg ønsker at så mange som mulig skal få glede av den permanente utsmykningen, som jeg tror vil appelere til barn, og håper å få til et årlig opplegg for de ungene som går siste år i barnehage for formidling av denne kunsten. Under åpningen på fredag vil det bli underholdning ved kulturskolen og Marvin Wiseth skal forestå åpningen av InderøyFest.

Onsdag ble første kommunestyremøte overført på web-tv, og teknikken fungerte greit- med unntak av at ordføreren klusset med sitt lesebrett underveis, men med bistand fra varaordføreren gikk det greit. I den nye kommunen har vi mange planer til rullering i løpet av 2012, og der i blant kommuneplanens samfunns- og arealdel og næringsplan. I starten av møtet informerte ledelsen i LLI om landbrukets utfordringer og behov som er relevant for det nye planverket, i neste kommunestyremøte kommer Inderøy næringsforening. I etterkant av kommunestyremøte ble det satt formannskap for å behandle noen saker som ble utsatt forrige uke.

Torsdag morgen hadde jeg gleden av å delta på konferanse for fylkets eldreråd, og snakke litt om hva eldreråd kan jobbe med. I henhold til lovverket (eldrerådslova) er eldreråd et lovpålagt rådgivende organ som etter lovens § 3 tredje ledd "..skal ha til handsaming alle saker som gjeld levekåra for eldre". Eksempler på det vil være budsjett, økonomiplan, planverk m.m. I tillegg kan eldrerådet selv ta opp saker som vedkommer eldre i kommunen, og de kan oppfordre kommunestyret til å sette saker på dagsorden. I tillegg utfordret jeg deltakerne på å tenke litt nytt rundt hva den enkelte pensjonist selv kan gjøre for å forberede seg på sin alderdom med det målet å få en bedre kontroll selv over det å bli eldre og få behov for hjelp, og om eldreråd kan ha en rolle i slikt arbeid. Mange engasjerte seg og kom med innspill, flere var inne på behovet for utstrakt samarbeid med frivilligheten samt at det ikke var tidsnok å starte planleggingen når en allerede var blitt pensjonist - men at det burde skje på et tidligere tidspunkt.

På ettermiddagen og kvelden var jeg på Rica Hell på KS konferanse for ordførere og rådmenn fra Nord- og Sør-Trøndelag. Tema for samlingen var ledelse i kommunen, og håndtering av arbeidsgiveransvaret generelt, og overfor rådmannen spesielt, med innledere og gruppearbeid. Under dette ble flere undertema diskutert, blant annet kommunenes forhold til sosiale medier, hvorvidt det skal være politisk representasjon i arbeidsmiljøutvalg, hvilke faktorer påvirker endringer i grensesnittet mellom politikk og administrasjon, hvordan skal kommunestyret best ivareta arb.giveransvaret overfor rådmannen, hvordan forankre medarebeider-/utviklingssamtale med rådmannen i hele kommunestyret, samt hvem bør delta rent fysisk? Dette er forhold det enkelte kommunestyre må avklare, men ordfører vil ha et spesielt ansvar i forhold til å legge til rette for diskusjon omkring temaene.

Fredag ble utsmykningen av Inderøy Rådhus godkjent, og overdragelsesprotokollen ble undertegnet. Utsmykningen er støttet av Kunst i offentlig rom (KORO), og det politiske vedtaket som ble fattet i gamle Inderøy (1729) som føringer for utsmykningen ga følgende visjon;
  • Utsmykningen skal bygge "bru" mellom gammelt og nytt ved å knytte eksisterende og nytt bygg sammen visuelt og opplevelsesmessig
  • Kunsten skal bygge "bru" mellom mennesker ved å bidra til glede og inspirasjon, refleksjon og kommunikasjon
  • Universell utforming på kunsten tilstrebes
Som skrevet ovenfor skal den offisielle åpningen av utsmykningen skje i rådhuset på fredag, og det jobbes videre med planer for formidling i tiden framover.

På tampen av fredagen hadde jeg et møte med representant for styret i Den gyldne omvei (DGO), og fikk en oppdatering på DGOs planer framover.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar