søndag 27. mai 2012

19. - 25. mai 2012

Søndag morgen reiste jeg til London med fylkeskommunens Oppvekstprogram for å få et innblikk i engelsk skole. Det ble en innholdsrik tur med foredrag ved professor Johan From på mandag. From er professor ved handelshøyskolen BI og jobber spesielt med skoleutvikling. På tirsdag var vi på besøk på City and Islington College. Dette er en skole som gjennom hardt arbeid har oppnådd gode resultater de senere årene og er klassifisert "outstanding" på alle parametre Ofsted vurderer (http://www.ofsted.gov.uk/). Under besøket framgikk det tydelig at både elever og lærere var svært stolte av skolen sin, og gjerne ville vise fram og fortelle og det var artig å se.

På onsdag var jeg invitert til å holde en innledning på KS-ordførerkonferanse i Oslo om arbeidsgiverstrategi som styringsverktøy. Etter innledningen satt jeg i panel med redaktør i Ukeavisen ledelse Magne Lerø og nestleder i KS Mette Gundersen, jeg dominerte ikke den påfølgende samtalen- men det var en fin arena for å presentere noe av det arbeidet som er gjort i Inderøy på, og arbeidsgiverstrategi er en viktig sak for kommunepolitikerne. I intensjonsplanen som ble vedtatt av begge de to gamle kommunestyrene før sammenslåingen framgår det at hovedmålsetningen med sammenslåingen er å:
-etablere en livskraftig kommune i hjertet av Innherred
-sikre og videreutvikle kvalitet i tjenestene til innbyggerne

De ansatte i kommunen er vår viktigste ressurs for å nå målsettingen, og det å beholde og rekruttere kvalifiserte mennesker  i stillingene er sentralt. I henhold til kommuneloven er kommunestyret øverste myndighetsorgan. Som et kollegialt organ ivaretar det sitt ansvar, og utøver sin myndighet gjennom vedtak. Det følger også av kommuneloven at det er kommunestyret som ansetter administrasjonssjefen (rådmannen), og kommunestyret har adgang til å delegere til administrasjonssjefen alt som ikke skal gjøres av "kommunestyret selv" etter lovens bestemmelser. Det daglige arbeidsgiveransvaret i en kommune bør ligge til administrasjonssjefen gjenneom delegasjon (i formannskapet 30.05.12 skal formannskapet ha delegasjonsreglementet som temasak), og delegasjonsreglement og rådmannsinstruks er sentrale dokumenter. Arbeidsgiverpolitikken er et av styringsverktøyene for folkevalgte. Den politiske rollen er å vedta arbeidsgiverpolitikken, visjon, verdier og strategier - også er administrasjonssjefens ansvar å iverksette arbeidsgiverpolitikken. I tillegg har kommunestyret selvsagt arbeidsgiveransvaret overfor administrasjonssjefen.

Da kommunesammenslåingen ble vedtatt ble det opprettet mange prosessgrupper i administrasjonen med ansvar for ulike områder. En gruppe fikk i mandat å utarbeide forslag til en arbeidsgiverpolitikk for kommunen. Det har vært betydelige aktivitet i denne gruppen, og mange er involvert i prosessen. Formannskapet er orientert om arbeidet, og det endelige dokumentet med 8 konkrete strategier legges antakeligvis fram for politisk behandling i juni.

På torsdag var det møte i programstyret for Inderøy 2020. I møtet ble det bl.a gitt orientering fra Innherred Reseliv ved Anne Haga om aktivteten i det selskapet. Dette har betydning for delprosjektet som omhandler "opplevelser og reiseliv".  I tillegg ble framdrften med sentrumsutvikling Straumen diskutert, det er forventet at Rambøll vil ha endelig rapport med forslag klar på bakgrunn av innspill i partnerskapet og folkemøte. Det vil bli arrangert nytt møte i partnerskapet før sommerferien.

Torsdag kveld hadde formannskapet invitert inn til folkemøte ad kommuneplanens samfunns- og arealdel. På grunn av få frammøtte ble møtet avlyst. Det legges opp til grendemøter utpå høsten når planforslaget er ute til høring for å få med innbyggernes innspill.

Uken ble avsluttet fredag med forefallende kontorarbeid, og et fantastisk arrangement i Mosvik fredag kveld. I fokus stod Martin Kvennavika, og med upåklagelig vær, flotte kulisser og mange gode skuespillerprestasjoner ble dette en opplevelse. Resten av helgen var det mange aktiviteter  forbindelse med teateret. Jeg berømmer Mosvik teaterlag for å ha tatt et modig initiativ for å realisere en drøm de har hatt en stund- og de mange frivillige som støttet opp under dette på mange forskjellige måter.

Fortsatt god pinsefeiring.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar